Blog: De kracht van de beloning


Wist je dat elke hond iets doet voor een beloning? Of deze beloning nou positief is of negatief?

Tijdens de eerste les van de puppycursus vertel ik altijd dat ik uitsluitend met een positieve insteek te werk ga. Het welzijn van de hond staat altijd voorop. Dus in plaats van op de rug te duwen van een hond om hem te laten zitten, laat ik mensen een brokje pakken, deze voor de neus van hun pup houden en voorzichtig richting de oren te sturen, de kop gaat mee omhoog en de bips haast automatisch naar beneden. Zodra de bips de grond raakt wordt de hond beloont doordat het brokje gegeven wordt. He da’s handig! Zonder dwang of lichamelijk ongemak doet de hond wat ik wil verrek! Da’s lachen!

Dit is een gedeelte uit de oefening ‘zit’ als voorbeeld. Zo kan je dus met elke oefening je hond wat laten doen zonder dwang. Nee, uiteraard hoef je niet 12 jaar lang met een rugzak vol met brokken over straat omdat je hond anders niet luistert! Weet je wat nou zo mooi is? Als je elke keer dat je een brok geeft ‘Braaf’zegt, of ‘Goed zo”, krijgt dit een positieve lading! Dit wordt een verbale beloning genoemd.

‘Hij moet het ook zonder een brokje kunnen’ hoor ik vaak. Dat klopt. Maar stel je voor, je kleine pup, volop in de ontdekkingsfase wilt van alles zien, er naartoe, eraan ruiken. Zie dan de focus maar eens op jezelf te houden! Met dat lekkere brokje in je hand gaat dat jou lukken. Zelfde principe als bovengenoemde, als dat lekkere brokje telkens uit jou hand komt, gaat de hond jou vanzelf zien als iets waanzinnig leuks! Er valt namelijk altijd wat te halen bij jou! Dit op zijn beurt zorgt weer voor minder frustraties, een hond wat graag wat voor je doet is immers veel leuker dan een hond die continue ergens anders wilt zijn (Wat je dan dus zelf veroorzaakt hebt door je frustraties en zo maak je het circeltje weer rond..)

De brokjes en verbale beloning kan je het beste altijd afwisselend blijven combineren. Als je de brok en verbale beloning afwisselt, zal een hond altijd terugkomen of die oefening doen ook al krijgt hij er de ene keer een brok voor, de andere keer een verbale beloning of soms allebei, zo blijft het namelijk altijd interessant

Waarom niet uiteindelijk stoppen met de brok als beloning?
Een voorbeeld: Je gaat graag naar je werk, je hebt een fijne werkgever, betaald elke maand netjes je salaris. Totdat hij dat ineens niet meer doet. De eerste paar dagen, misschien zelfs weken ga je nog naar je werk. Op een dag ga je niet meer je krijgt er immers niks meer voor.
Zo zal een hond uiteindelijk ook weer gaan kiezen voor andere prikkels, hij verliest zijn interesse in jou.

Bestaat er ook zoiets als een negatieve beloning?

Ja helaas wel!
Met een negatieve beloning bedoel ik aandacht geven aan, of boos worden op een hond wat gedrag laat zien wat je niet wilt zien.

Stel je hond blaft om aandacht te krijgen, het duurt te lang, hij wilt uit de bench of wilt gewoon dat je komt spelen. Als je hier aandacht aan geeft, altijd, vaak of soms zorgt dit ervoor dat hij blijft blaffen. Aandacht= beloning. Boos worden= Aandacht. Kortom, wil je dus van een bepaald gedrag af, negeren. Wanneer de hond geen aandacht meer krijgt voor iets wat hij doet zal het vazelf uitdoven. Opspringen? Negeren. Pas als de hond uitgeblaft of uitgesprongen is wacht je een paar tellen. Je wilt immers gewenst gedrag belonen.
Altijd fijn als de hond wel een positieve beloning krijgt wanneer deze het gewenste gedrag laat zien.

De timing van belonen is van essentieel belang!
Voorbeeld: Geef je aandacht aan je hond als hij opspringt, of roep je hard ‘Laag’ in de hoop dat de hond naar beneden zakt, zal hij dus vaker opspringen en ‘Laag’ wordt daar het commando voor. Dit is dus precies het tegenovergestelde dan wat je eigenlijk wilde!
Waneer je wel aandacht geeft en beloont of het commando ‘Laag’ geeft is wanneer je hond langer dan vier seconden met vier poten op de grond staat. Zo beloon je het gewenste gedrag (In dit geval dus het laag blijven)

Een laatste toevoeging:
Voordat je je hond meteen gaat negeren 😉 Eerst eens goed bekijken waarom springt een hond bijvoorbeeld tegen je op? Vaak is dit om ons te begroeten, Negeren is dan een flinke straf! Handig om eerst even zelf naar de grond te zakken zodat je hond niet kan opspringen, kroelen, zoenen etc, dan sta je op en kan je het opspringen oftewel ongewenst gedrag negeren.


Geplaatst

in

door

Tags: