Correctiematerialen: Waarom NIET gebruiken

Vroeger was men er van overtuigd dat je bepaald ongewenst gedrag van de hond moet corrigeren, afstraffen etc. Gooi er een slipketting omheen, de hond wordt zodanig gewurgd dat hij wel stopt met trekken! Wat men niet doorhad en sommige mensen helaas nog steeds niet is dat het corrigeren van ongewenst gedrag alleen maar voor stress zorgt en resultaat is dat de hond alleen maar meer gaat trekken. Soms stopt een hond wel (tijdelijk) met trekken; hij leert niet zozeer dat het leuk is om mee te lopen aan een slappe lijn nee, je creëert vermijdingsgedrag. De hond stopt met trekken om de pijn te vermijden!

De hond stopt met trekken om de pijn te vermijden!

Naast de slipketting zijn er o.a. ook de beruchte halti’s, anti- trektuigen, de stroomband en de pinnenketting. Allemaal gemaakt om de hond zodanig pijn en ongemak te bezorgen zodat hij naar je gaat luisteren. Gelukkig zijn er in de loop der jaren meerdere (bekende) hondenscholen/trainers die gelukkig hun werkwijze herzien hebben.

Bovenstaande gebruiksartikelen geven op den duur letsel aan je hond. Denk aan de nekwervels bij een slipketting, of de luchtpijp en alle spieren erom heen die beschadigd worden. Of wanneer je hond krom getrokken wordt omdat de riem aan een ringetje op de borst vastgeklikt moet worden. Denk aan wat dat op den duur doet met nek, schouders en rug… Of de halti die continue druk geeft op de oh zo gevoelige neusbrug. Wist je dat de snuitcorrectie hier wordt nagebootst? (Waarbij een hond zijn bek legt over de andere hond z’n bek) echt wel een flinke correctie is? En dat je dus de hele wandeling de hond corrigeert op een hele nare en pijnlijke manier? Je snapt natuurlijk wel dat dat je band die je aan het opbouwen bent met je hond weinig goed doet.

Een ieder weldenkend mens begrijpt dat deze gebruiksartikelen funest zijn voor de ontwikkeling van de hond, juist wanneer zij zoveel pijn en angst ervaren tijdens het wandelen of continue gecorrigeerd worden kan dat er juist voor zorgen dat andere honden en mensen die ze op dat moment zien gelinkt worden aan deze pijn! Waardoor de hond op den duur angstig of juist agressief kan gaan reageren op passanten.

Nee, hier bij hondenschool De Blije Kwispel gebeuren dat soort dingen niet. Waarom zou je niet gewoon de hond met een brokje sturen zodat hij bijvoorbeeld gaat zitten? Belonen met een lekker brokje maakt het een fijne ervaring waardoor hij de volgende keer weer gaat zitten. Een hond doet namelijk alleen iets als hij er beter van wordt, hij zal het gedrag sneller herhalen als hij ervoor beloont wordt.

Het trekken aan de lijn afleren? Ik zeg liever; we leren de hond op een rustiger tempo mee te lopen met de baas.

Het trekken aan de lijn afleren? Ik zeg liever; We leren de hond op een rustiger tempo mee te lopen met de baas. Ons tempo is gewoon een stuk langzamer 🙂 Een ( verbale) beloning geven wanneer de hond mee loopt aan een slappe lijn met aandacht voor de baas geeft zoveel meer rust.

Zodra je weet hoe je het voor elkaar gaat krijgen om op een plezierige manier samen te werken met je hond wordt het alleen maar leuker, je band met elkaar wordt beter en je hond leert alle basiscommando’s die ALTIJD van pas komen!


Geplaatst

in

door

Tags: