Een pup leuk! Maar wat nu?

Wanneer je een pup aanschaft is het in eerste instantie verstandig je te verdiepen in rassen; Welk karakter past het beste bij je, raskenmerken en evt rasgebonden gebreken. Daarnaast is het verstandig om je goed in te lezen wat je allemaal nodig hebt qua verzorging en wat je moet weten qua gezondheid. Zo is het verstandig je pup te laten vaccineren. Daar gaat deze blog voornamellijk over.

De vaccinatie op 6 weken tegen Hondenziekte en Parvo wordt vaak gegeven door de dierenarts van de fokker (Degene die de moederhond verzorgt en die besluit de pups ter wereld te laten komen) Daarna op 9 weken is er de Parvo en ziekte van weil vaccinatie en op 12 weken leeftijd de Hondenziekte, Hepatitis, Parvo en ziekte van Weil.

Een misvatting wat betreft nog niet volledige gevaccineerde pups is dat je ze totdat ze volledig gevaccineerd zijn niet in contact mag laten komen met andere honden.

Zoals u ziet komen sommige vaccinaties weer terug na een aantal weken. Een moederhond maakt maternale antistoffen aan, die geeft ze mee via de moedermelk. Wanneer de pups gespeend worden met een week of 5 a 6 (Ze stoppen dan met drinken bij de moeder en gaan langzaam over op puppyvoeding) verdwijnen langzaam de maternale antistoffen. Door de vaccinaties worden er opnieuw antistoffen gemaakt door het lichaam en blijft de hond beschermd. Tegenwoordig is het ook mogelijk om de hond te titeren. Wat is dat? Dat is een test waarmee antistoffen aangetoond kunnen worden, is je pup nog volop beschermt?Dan kun je wachten met vaccineren. Ook laat de test zien hoe lang de hond nog ongeveer beschermd is, of de vaccinatie met een maand is uit te stellen of langer. Nadeel kan zijn dat je pup vaker op tafel staat bij de dierenarts waardoor hij veel stress kan ervaren.

Je kan het ook van de andere kant zien, vaak op de spreekkamertafel kan juist ervoor zorgen dat de dierenarts in de toekomst geen stress meer of minder geeft. het is maar net hoe de dierenarts dit aanpakt. Zelf werk ik al jaren bij dierenkliniek Animo in den haag. Wij zijn er op gebrand dat de dieren weinig tot geen stress ervaren in de kliniek. Veel mensen komen regelmatig even langs om dag te zeggen, even een lekkere brok gegeven door de dierenarts- of assistente, misschien even op de weegschaal.

Een misvatting wat betreft nog niet volledige gevaccineerde pups is dat je ze totdat ze volledig gevaccineerd zijn niet in contact mag laten komen met andere honden. Dat zou betekenen dat je je pup die volop in zijn socialisatiefase zit ( 0 tot 3 maanden) weghoudt van andere rassen. Deze periode is een van de belangrijkste levensfases om op te groeien als een stabiele, evenwichtige hond.

Natuurlijk moet je niet met je jonge pup naar de uitrenvelden gaan waar overal uitwerpselen liggen en je geen controle hebt met wie je pup allemaal in contact komt. Maar juist de honden van familie, vrienden kennissen of de honden OP DE HONDENTRAINING:) opzoeken waarvan je weet dat ze gezond (en gevaccineerd) zijn. Veel spelenderwijs kennis laten maken met andere rassen, elk ras ziet er weer anders uit, Denk aan de stand van de oren; De een heeft ze rechtop staan ( o.a. Herdershonden) Of juist hangend langs de kop ( o.a. de Labrador.) Of de staart van een schotse collie die naar beneden hangt en die van de Beagle wijst juist kaarsrecht omhoog. Het herkennen van uiterlijke kenmerken kan veel miscommunicatie voorkomen. Maar goed dat is een onderwerp voor een andere keer!


Geplaatst

in

door

Tags: